Feminismi on aate, joka joutuu vastustajiensa suurennuslasin alle säännöllisin väliajoin. Feminismiä kohtaan tuntuu riittävän kritiikkiä milloin mistäkin syystä: toisinaan aate tuomitaan seksistiseksi, toisinaan taas radikaaliksi. Yksi ehkä eniten kulutetuista kommenteista feminismin tuomitsijoiden keskuudessa on kuitenkin se, että tasa-arvo on jo saavutettu ja feminismi on nykyään aivan turhaa. Tämä on lausahdus, jonka taakse kätkeytyy paljon turhia premissejä. Koska kuitenkin kuulemme tätä aivan liian usein, olemme halunneet omistaa sille aivan ikioman artikkelin. Tässä artikkelissa kerromme askel askeleelta, miksi feminismi on tärkeää ja miksi sitä tarvitaan yhä edelleen tänä päivänä – ja ehkä jopa enemmän kuin koskaan ennen!
Feminismin pitkät perinteet ja hurjat kehitysaskeleet
Vaikka moni erehtyy luulemaan feminismiä moderniksi aatteeksi, se on kaikkea muuta kuin sitä. Itse asiassa feminismi on ollut aktiivisesti osana yhteiskuntaamme jo yli sadan vuoden ajan – ja jo ennen sitä se on kytenyt pinnan alla jopa tuhansia vuosia. Historiasta löytyy useita esimerkkejä vahvoista naisista, jotka ovat esimerkillään saaneet aikaan hurjan muutoksen maailmaamme. Usein kyse on ollut yhden ainokaisen ihmisen aloittamasta liikkeestä, joka on paisunut muiden naisten kannattamana suuremmaksi ilmiöksi. Juuri nämä ilmiöt ovat syynä siihen, miksi maailmamme on vain muutaman vuosikymmenen aikana tehnyt suuren harppauksen miesvallasta lähes tasa-arvoiseen yhteiskuntaan. Nykyään naiset saavat käydä töissä, opiskella ja tehdä itse päätöksiään – asioita, joista mies olisi aikaisemmin päättänyt hänen puolestaan.
Mutta miksi feminismiä tarvitaan yhä 2020-luvulla? Vaikka tasa-arvon saralla on otettu hurjia harppauksia lyhyessä ajassa, vielä riittää paljon tekemistä. Esimerkiksi miesten palkat ovat edelleen naisia korkeammat ja odotukset miehiä kohtaan ovat yhteiskunnan osalta matalammat. Tämän lisäksi miehillä on enemmän oikeuksia kuin naisilla ja naisia syrjitään ja pahoinpidellään huomattavasti enemmän. Siksi myös Suomessa riittää edelleen tasa-arvon saralla työnsarkaa. Kannattaa myös muistaa, että feministit tekevät työtään ympäri maailmaa, ja monessa maassa naisten ja tyttöjen asema on edelleen erittäin huono. Feminismin tarkoitus on taata tasa-arvoinen ja hyvä elämä aivan jokaiselle riippumatta asuinmaasta ja sukupuolesta – tehdään yhdessä työtä sen eteen myös tänä vuonna!